Krewetki są dobrym źródłem białka i mają mało tłuszczu. Zawierają witaminy i minerały. Ponadto są uważane za afrodyzjaki ;-) Zapraszam na szybkie, łatwe, pyszne i zdrowe danie.
Składniki:
- 20 dag kuskusu
- 25 dag mrożonych krewetek
- 1 mały kalafior
- 20 dag pomidorów
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka skórki startej z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
Sos:
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól, biały pieprz
Kuskus wsypujemy do salaterki, zalewamy wrzącą wodą tak, aby sięgała ok. 1 cm nad kaszkę, przykrywamy talerzem i zostawiamy na 10 min.
Myjemy kalafiora i gotujemy 7-8 minut w osolonej wodzie.
Krewetki przelewamy wrzątkiem, odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy ok. 2 min mieszając.
Na pozostałej na patelni oliwie przygotowujemy sos: dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin, sól i pieprz.
Kuskus mieszamy z kalafiorem i krewtkami.
SMACZNEGO :-)
Uwielbiam kasze ....wszystkie :) wyszukuje roznych przepisow ale Twoj jest dla mnie nowy i zaskakujacy :)) Bardzo w moim kulinarnym guscie ,dziekuje Ci za ten przepis ,Marto :) pozdrawiam Renata
OdpowiedzUsuńMi bardzo smakowało to danie, myślę, że i Ty się nie rozczarujesz ;-)pozdrawiam i życzę smacznego
OdpowiedzUsuń