piątek, 9 czerwca 2017

Kuskus z krewetkami i warzywami

Krewetki są dobrym źródłem białka i mają mało tłuszczu. Zawierają witaminy i minerały. Ponadto są uważane za afrodyzjaki ;-) Zapraszam na szybkie, łatwe, pyszne i zdrowe danie.
Składniki:
  • 20 dag kuskusu
  • 25 dag mrożonych krewetek
  • 1 mały kalafior
  • 20 dag pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
 Sos:
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól, biały pieprz
Kuskus wsypujemy do salaterki, zalewamy wrzącą wodą tak, aby sięgała ok. 1 cm nad kaszkę, przykrywamy talerzem i zostawiamy na 10 min.

Myjemy kalafiora i gotujemy 7-8 minut w osolonej wodzie.
Krewetki przelewamy wrzątkiem, odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy ok. 2 min mieszając. 
Na pozostałej na patelni oliwie przygotowujemy sos: dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin, sól i pieprz.
Kuskus mieszamy z kalafiorem i krewtkami. 
Do kuskusu wrzucamy pokrojone pomidory, skórkę z cytryny i natkę pietruszki. Dodajemy sos, mieszamy i od razu podajemy.
SMACZNEGO :-)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kasze ....wszystkie :) wyszukuje roznych przepisow ale Twoj jest dla mnie nowy i zaskakujacy :)) Bardzo w moim kulinarnym guscie ,dziekuje Ci za ten przepis ,Marto :) pozdrawiam Renata

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi bardzo smakowało to danie, myślę, że i Ty się nie rozczarujesz ;-)pozdrawiam i życzę smacznego

    OdpowiedzUsuń