czwartek, 30 marca 2017

Do you have a sweet tooth?

Lubicie słodycze? No ba, kto ich nie lubi. Ja jestem wręcz uzależniona od słodyczy :-) Nie oznacza to, że rzucam się na nie w supermarkecie czy objadam po kryjomu w środku nocy. Przede wszystkim szukam zdrowszych odpowiedników i piekę je sama (odpowiednio zmieniając składniki i proporcje, dostosowując je do moich potrzeb).
Chciałabym Wam zaproponować popularny przysmak w wesji fit.

SERNIK WANILIOWY

Składniki:
Spód:
  • 15 dag płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 6 dag masła 
Masa serowa:
  • 1 kg serka naturalnego (np. Bieluch)
  • 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 0,5 laski wanilii
  • 8 łyżeczek żelatyny
Masło roztopić, dodać miód i płatki - wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy. Wyrównać
i lekko docisnąć.
Przygotować masę serową. Żelatynę rozpuścić w ok. 0,5 szklanki gorącej wody, a kiedy przestygnie, połączyć z jogurtem. Ser zmiksować z cukrem. Dodać ziarenka wanilii, jogurt z żelatyną i dokładnie wymieszać. 
Masę wyłożyć na przygotowany spód. Udekorować płatkami migdałów i/lub wiórkami kokosowymi oraz startą gorzką czekoladą. 
Schładzać w lodówce najlepiej przez całą noc.
SMACZNEGO ;-)


READ IN ENGLISH

Do you have a sweet tooth? Oh well, who doesn't. I am simply addicted to sweets :-) However, it doesn't mean I attack the sweets ravenously in a supermarket or stuff myself with them in secret in the middle of the night. First of all, I try to look for healthier alternatives and make and bake them myself (I change the ingredients and amounts appropriately to meet my needs).
I would like to suggest a popular delicacy in a fit version. 

VANILLA CHEESECAKE

Ingredients:
For the crust:
  • 150 g of porridge oats
  • 2 tablespoons of honey 
  • 60 g of butter
 For the cheesecake:
  • 2 pounds of cream cheese (e.g. Bieluch)
  • 2 cups of natural yoghurt
  • 0,5 cup of unrefined cane sugar
  • 0,5 vanilla bean
  • 8 tablespoons of gelatin
Melt the butter on the stovetop, add two tablespoons of honey and the porridge oats - stir everything and put the mixture into the baking tray. Make it even and press slightly.

Prepare the cheesecake. Melt the gelatin in a half of a cup of hot water; when it cools down, mix it with the yoghurt. Mix the cream cheese with the sugar. Add the seeds of the vanilla beam, the yoghurt with gelatin and mix everything until evenly combined.

Pour the mixture over the crust in the baking tray and spread it evenly. You can decorate the cake with almond flakes or/and coconut shreds and garated dark chocolate.

Cool the cheesecake in the fridge for the whole night. 


ENJOY THE CHEESECAKE ;-)



1 komentarz:

  1. No to przepadlam :)))Ja uwielbiam slodycze pod kazda postacia a Twoj sernik wyglada wysmienicie i zapewne tak tez smakuje :))))) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń