wtorek, 5 kwietnia 2016

TIRAMISU na bogato ...

... czyli z wiśniami i ciemną czekoladą zamiast cukru pudru.

Składniki:
  • 2,5 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 500 ml śmietany kremówki
  • serek mascarpone
  • likier Amaretto
  • szklanka mocnej zaparzonej kawy rozpuszczalnej
  • drylowane wiśnie
  • ciemna czekolada
  • kakao
Parzymy kawę; gdy wystygnie dodajemy 1/4 szklanki likieru Amaretto. W takiej miksturze nasączamy biszkopty z jednej strony i układamy jeden przy drugim mokrą stroną do góry. 
Robimy masę: w mikserze ubijamy na sztywno śmietanę; dodajemy serek mascarpone i startą ciemną czekoladę.
Kładziemy pół masy na nasączone biszkopty.
Układamy wiśnie ...
i kładziemy drugą warstwę z nasączonych biszkoptów.

Smarujemy pozostałą częścią masy.
Na koniec posypujemy drobnym kakao.
Wstawiamy na noc do lodówki.
SMACZNEGO ;-)

4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :) ale mi zrobiłaś smaka :) na pewno wypróbuje przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń