niedziela, 13 marca 2016

Zupa chrzanowa

Kolejna propozycja na Wielkanoc (i nie tylko) - zupa krem chrzanowa. Mocno ostry smak
i zapach chrzanu pysznie rozgrzeje każdego w ten przedwiosenny czas. Zapraszam.
Składniki (na ok. 8 porcji)
  • 2 pory
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 50 dag masła
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • duży korzeń startego chrzanu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sok z cytryny
  • kiełki
  • pieprz, sól
Pory, pietruszkę i seler obrać i pokroić na kawałki. Podsmarzyć na rozgrzanym maśle.
Wlać 2,5 litra wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę soli. Gotować ok. 15 min.
Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować dalej, aż warzywa będą miękkie.
Z zupy wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Zmiksować zupę blenderem. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek, chrzan, śmietanę, pieprz i sok z cytryny do smaku.
Zupę mocno podgrzać. Podawać udekorowaną kiełkami (oraz grzankami).
SMACZNEGO :-)

2 komentarze: