niedziela, 6 marca 2016

Tradycyjny mazurek Wielkanocny

Święta Wielkanocne tuż tuż... A skoro Wielkanoc, to musi być mazurek. Poniższy przepis krąży w mojej rodzinie od pokoleń - trzy cienkie placki, masa grysikowa i powidła śliwkowe homemade dla przełamania słodyczy. Zrobiłam próbę generalną i ... placek zniknął w ciągu dwóch dni. To najlepszy dowód na to, że jest pyszny.
Składniki na ciasto:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 7 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
Wyrabiamy wszystkie składniki.
Ciasto dzielimy na 3 części...
... i pieczemy 3 placki, każdy w temperaturze 180 st. przez 12 minut.

Składniki na masę:
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki grysiku
  •  30 dag masła
  •  10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • kilka kropel olejku migdałowego
Gotujemy mleko i dodajemy grysik. Gdy ostygnie, ucieramy masło, cukier puder i zółtka; dodajemy po łyżce grysiku i ucieramy na pulchną masę. Na koniec dodajemy olejek midgałowy.
Jeden placek smarujemy powidłami...

... i masą.
Przykładamy drugi placek i robimy to samo.
Na wierzch dajemy trzeci placek i robimy polewę.

Składniki na polewę:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
W wodzie rozpuszczamy żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze mieszamy i stopniowo podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. Nie dopuścić do zagotowania. Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodajemy śmietanę.
Ciasto dekorujemy według uznania.
Mazurek najlepiej smakuje następnego dnia, gdy zmięknie.
SMACZNEGO :-)




2 komentarze: