Wielkanoc bez babki? Nie ma mowy! Przepis znalazłam w Claudii i postanowiłam wypróbować. Efekt? Wow! Jest bardzo delikatna, krucha, wręcz rozpływa się w ustach...
Składniki:
- 40 g drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 8 żółtek
- szklanka mleka
- 150 g masła
- lukier
- skórka pomarańczowa do dekoracji
Mąkę z solą przesiać do miski. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru. Wlać płynne drożdże
i posypać warstwą mąki. Odstawić na kilka minut.
i posypać warstwą mąki. Odstawić na kilka minut.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę i dodać do mąki.
Wlać szklankę ciepłego mleka.
Chwilę wyrabiać - ja wymieszałam wszystko łyżką.
Wlać roztopione letnie masło i dalej wyrabiać.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką (lub bułką tartą) formy.
Wstawić na 15 min do nagrzanego do 45 stopni piekarnika. Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec około 45 minut.
Babę przestudzić, wyjąć z formy. Ozdobić lukrem i skórką pomarańczową.
SMACZNEGO :-)
Wygląda pysznie!!! Zostaw kawałek :D
OdpowiedzUsuń