wtorek, 23 lutego 2016

Raffaello z kaszy jaglanej

Uwielbiam Raffaello... i w ogóle wszystko co jest kokosowe. Lubię też zaglądać do Gosi z makelifeeasier.pl i czytać jej posty o zdrowym stylu życia. W niedawnym poście Gosia poleciła właśnie Raffaello z kaszy jaglanej - na początku nie byłam przekonana do tego przepisu, a zwłaszcza smaku. Poszperałam w szafkach i okazało się, że mam wszystkie składniki. Postanowiłam spróbować i .. się zakochałam! Są wspaniałe, cudowne, kokosowe, smakują jak oryginalne Raffaello i co najważniejsze  - można je zrobić bardzo szybko. 
Składniki:
  • 150 g suchej kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 70 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub nasiona wanilii
  •  1 łyżka oleju z kokosa
  • garść migdałów bez skórki
  • wiórki kokosowe do obtoczenia kulek
Kaszę jaglaną płukamy ciepłą wodą. Następnie gotujemy w mleku kokosowym przez 20 min. Jeszcze ciepłą kaszę miksujemy z wiórkami kokosowymi, mąką jaglaną, syropem klonowym, olejem kokosowym i wanilią. 
W dłoniach formujemy kulki, nadziewamy je migdałem i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Polecam schłodzić Raffaello min. 1 godzinę. Możemy przechowywać w lodówce do 3 dni
(z doświadczenia wiem, że znikną szybciej :-))
SMACZNEGO :-)



3 komentarze: