Składniki na pulpeciki:
- 1 kg mielonego fileta z indyka
- soczewica w puszce
- jajko
- koperek
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- olej do posmarowania brytfanny
Wszystkie składniki łączymy i formujemy pulpeciki.
Brytfannę (lub inny garnek / patelnię) smarujemy olejem. Podsmażamy pulpeciki aż się zarumienią.
Składniki na sos:
- 1 litr wody (lub bulionu warzywnego)
- po 1 płaskiej łyżeczce przypraw: chili, kurkumy i słodkiej papryki
Pulpeciki zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika - pieczemy w 180 stopniach przez 30 min. Po wyjęciu posypujemy kolendrą (najlepiej świeżą - ja nie miałam więc użyłam przyprawy)
Przygotowujemy duszone warzywa:
- bakłażan, cukinia, czerwona papryka, cebula (można wykorzystać inne warzywa według uznania)
- bazylia
Cebulę podsmażamy na małej ilości oleju. Gdy się zarumieni dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i doprawiamy bazylią. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min.
Pulpeciki podajemy z kaszą jęczmienną.
SMACZNEGO :-)
no jestem ciekawa bo wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire