niedziela, 28 lutego 2016

Drobiowe pulpeciki z nutką orientu

Składniki na pulpeciki:
  • 1 kg mielonego fileta z indyka
  • soczewica w puszce
  • jajko 
  • koperek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól, pieprz
  • olej do posmarowania brytfanny
Wszystkie składniki łączymy i formujemy pulpeciki.
 
Brytfannę (lub inny garnek / patelnię) smarujemy olejem. Podsmażamy pulpeciki aż się zarumienią.
Składniki na sos:
  • 1 litr wody (lub bulionu warzywnego)
  • po 1 płaskiej łyżeczce przypraw: chili, kurkumy i słodkiej papryki

Pulpeciki zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika - pieczemy w 180 stopniach przez 30 min. Po wyjęciu posypujemy kolendrą (najlepiej świeżą - ja nie miałam więc użyłam przyprawy)

Przygotowujemy duszone warzywa:
  • bakłażan, cukinia, czerwona papryka, cebula (można wykorzystać inne warzywa według uznania)
  • bazylia 
Cebulę podsmażamy na małej ilości oleju. Gdy się zarumieni dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i doprawiamy bazylią. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min.
Pulpeciki podajemy z kaszą jęczmienną.
SMACZNEGO :-)



1 komentarz: