piątek, 5 lutego 2016

Domowe oponki

Zapraszam na domowe oponki na "tłusty czwartek." Ja w tym roku obchodzę "tłusty piątek", ponieważ nie miałam czasu nic upiec wcześniej. Mąż chory, dziecko chore - o rety! Ale już nadrabiam zaległości i postanowiłam upiec "oponki", które w moim domu robiło się odkąd pamiętam. Pyszne, mięciutkie, najlepiej smakują zaraz po wystudzeniu. Mniam! Przepis rodzinny - stary i sprawdzony.
Składniki:
  • 0,5 kg sera białego (zmielonego)
  • 0,5 kg mąki pszennej (przesianej przez sito)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 opakowania margaryny
  • łyżeczka sody 
Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy.
Rozwałkowujemy ciasto na mniej więcej 1 cm. Szklanką robimy większe koła.
... a mniejsze dziurki zakrętką (można kieliszkiem do wódki, ale dla mnie są za duże).
Pieczemy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekł tłuszcz.
Gdy wystygną, posypujemy cukrem pudrem i ... gotowe.

SMACZNEGO :-)

2 komentarze:

  1. mmmm uwielbiam oponki! Ale nie wiem kiedy ostatnio mialam okazje je jesc :/

    OdpowiedzUsuń