Śniadanie to najważniejszy posiłek, dzięki któremu dostarczamy naszemu organizmowi energii na dobry początek dnia. Aby uniknąć napadów głodu, powinniśmy jadać mniejsze posiłki co mniej więcej 3 godziny.
Jako health foods freak :-) polecam zdrowe, szybkie i nieskomplikowane posiłki. Oto moje dwie propozycje na drugie śniadanie:
Jako health foods freak :-) polecam zdrowe, szybkie i nieskomplikowane posiłki. Oto moje dwie propozycje na drugie śniadanie:
I. Jogurt naturalny z gruszką, amarantusem i płatkami migdałów
JOGURT NATURALNY - to źródło wapnia i białka, korzystnie wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Polecam jogurty naturalne bez mleka w proszku w składzie
(np. niektóre jogurty Bakoma)
(np. niektóre jogurty Bakoma)
GRUSZKA - jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod, który wpływa pozytywnie na funkcjonowanie tarczycy. To także źródło boru (pierwiastka wspomagającego pracę szarych komórek) oraz witamin i minerałów.
AMARANTUS EKSPANDOWANY - nie zawiera glutenu ani cukru; jest źródłem białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, wapnia (jest go więcej niż w mleku), magnezu
i żelaza.
i żelaza.
MIGDAŁY - źródło witaminy B2 i E, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu; obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi.
II. Owsianka z malinami i płatkami migdałów
Owsianka: 3 kopiate łyżki płatków owsianych górskich zalewamy wrzątkiem na 3 min. Gotujemy w szklance wody ze szczyptą soli (ok. 5 min często mieszając).
PŁATKI OWSIANE GÓRSKIE - źródło białka, aminokwasów, witamin (B6 - poprawia pamięć i koncentrację, B1 - przeciwdziała zmęczeniu i rozdrażnieniu), selenu, magnezu, potasu.
MALINY - to bogactwo witamin i minerałów, a przede wszystkim cudowny smak.
SMACZNEGO :-)
takie śniadanka są mega przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire