czwartek, 28 stycznia 2016

Mleko kokosowe homemade

W sklepach dostępne są różne rodzaje napojów mlecznych, m.in. mleko kokosowe. Nie dość, że kosztuje ok. 10 zł za litr, to jeszcze mleka kokosowego trzeba w nim szukać z lupą - stanowi ono bowiem "aż" 8,5%. Reszta to dziwnie brzmiące składniki i aromaty. Dlatego przeszukałam "sieć" wzdłuż i wszerz i znalazłam kilka ciekawych przepisów na mleko kokosowe własnej produkcji. Najbardziej przypadł mi do gustu przepis ze strony wegetarianka.blox.pl. Zrobiłam, spróbowałam i polecam. Mleko kokosowe bez emulgatorów
i gumy guar. Jest pyszne i aromatyczne. Wspaniały dodatek do wypieków, kawy
i gorącej czekolady.

Składniki:
1 szklanka wiórków kokosowych
2 szklanki gorącej wody
Wiórki kokosowe zalewamy 1 szklanką gorącej wody, przykrywam ściereczką i odstawiam na min. 2 godz. 
Następnie dolewamy 1/2 szklanki gorącej wody i mielimy blenderem przez kilka minut.
Przekładamy zawartość na gazę ułożoną na sitku nad garnkiem lub miską i wyciskamy płyn.
Przekładamy wytłoczyny do miski, zalewamy ponownie 1/2 szklanki gorącej wody, blendujemy i jeszcze raz wyciskamy przez gazę.

SMACZNEGO :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz