wtorek, 27 maja 2014

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Tarta - pyszne, szybkie, lekkie ciasto na letnie podwieczorki. 
Składniki:
200 g mąki
2 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajko
budyń śmietankowy bez cukru
owoce
galaretka

Z przesianej mąki, cukru pudru, masła i jajka wyrabiam ciasto na stolnicy. Wkładam do lodówki na pół godziny. Przyrządzam budyń i galaretkę według instrukcji na opakowaniach.
Formę na tartę smaruję miękkim masłem, ciasto rozwałkowuję na stolnicy i wykładam nim formę: dno i boki.
Spód tarty dziurkuję widelcem i wstawiam do lodówki na kolejne pół godziny.
Piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut - do zezłocenia ciasta.
Wykładam budyń na spód tarty.
Układam owoce na budyń według własnego uznania.
Całość zalewam tężejącą galaretką.
SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Tarta wygląda pysznie :) i zapewne tak smakuje... muszę wypróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. o rety, ale pyszności, mmmmm zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń