poniedziałek, 5 maja 2014

Malinowa Chmurka



Lubicie maliny? Ja uwielbiam. A odkąd dostałam przepis na Malinową Chmurkę
od koleżanki z pracy -  zakochałam się w tym cieście. Jest delikatne, śmietankowe, lekkie, malinowe... aż chciałoby się zaśpiewać: Heaven...I'm in heaven ...

Ciasto: 
6 żółtek
10 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
19 dag mąki
15 dag margaryny

Żółtka ucieram z cukrem, dodaję margarynę, 1 cukier waniliowy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Rozkładam pergamin na dwie blaszki i dzielę miksturę na dwa ciasta.
Beza:
6 białek
25 dag cukru 
20 dag płatków migdałowych

Białka ubijam na sztywno z cukrem i rozsmarowuję na dwa ciasta. Posypuję płatkami migdałowymi. Piekę ok. 30 min w temp. 150 st. C bez termoobiegu.
Masa:
1 litr śmietany kremówki 30%
4 szt. śmietan-fix
2 płaskie łyżeczki żelatyny (rozpuszczam w wodzie)
3 łyżki cukru pudru
2,5 galaretki malinowe rozpuszczam w 3 szklankach wody
50 dag mrożonych malin (ja kupuję w Lidlu)

Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i śmietan-fix'em, na koniec wlewam ostudzoną rozpuszczoną żelatynę.
Do schłodzonej galaretki wsypuję mrożone maliny. Mieszam - galaretka stężeje natychmiast.
Warstwy: ciasto - pół masy śmietanowej - galaretka z malinami - reszta masy śmietanowej - ciasto

SMACZNEGO ;-)

1 komentarz: